keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

Dan Brown: Kadonnut symboli

Kirja on Dan Brownin uusin suomennettu (ja tietojeni mukaan muutenkin uusin).
Romaani on helposti tunnistettavissa Dan Brownin tuotokseksi. Saman tyyppiset juonirakenteet toistuvat kirjailijan teoksissa, mutta silti löysin itseni lukemasta kirjaa koukuttuneesti. Miksi vaihtaa tyyliä, joka toimii? Kirjan fiktiollisista väitteistä ja mm. Raamatun tulkinnoista eri lukijat voivat olla montaa mieltä, mutta kirjan alussa Dan Brown ainakin väittää kaikkien ryhmien ja tieteellisten keksintöjen olevan tosia.

Kirja on kulttuuri- ja arkkitehtuurihistoria jännitysromaanin muodossa. Enkeleitä ja demoneita lukiessani pystyin kuvailujen perusteella näkemään itseni kirkkojen ja muiden sisällä ja myös Kadonnut symboli kuvailee rakennuksia ja arkkitehtuuria niin, että melkein luulet seisovasi Langdonin vieressä. Kirja on myös kolmas Langdon kirja, siis tavallaan jatkoa Da Vinci -koodille. Vaikka Enkelit ja demonit elokuva antaa ymmärtää muuta, Da Vinci -koodi toinen Tom Langdon seikkailu. Enkelit ja demonit on se ensimmäinen (ja muuten todella hyvä kirja sekä jännityskirjana, että taidehistorian oppituntina).

Itse arvasin oikein erään asian kirjan keskeisistä henkilöistä jo kirjan alkupuolella ja lopussa sain todisteet, olin oikeassa. Mutta ei se ilmiselvää ollut, eikä koskaan voinut olla varma, mitä seuraavaksi tapahtuu. Lukemisen arvoinen kirja kyllä on, eikä haittaa vaikket yhtäkään Brownin kirjaa olisi tähän mennessä lukenut. Sama päähenkilö kirjoissa vaikuttaa vain hiukan, eikä edellisiin kirjoihin kuin viitata niin pienesti, että ne voi sivuuttaa.




PS. Kadonneen symbolin saa nyt WSOY:n tehtaanmyymälästä 10 eurolla!

1 kommentti:

  1. Mä sain just vähän aikaa sitten luettua tämän, ei malttanu aina laskea käsistään ja harmitti, kun piti mennä kouluun tai poistua kotipysäkillä bussista ;)

    Loppuratkaisu oli mulle yllätys ja vilkkaalla mielikuvituksella varustettuna sain pelätäkin tätä lukiessani. Mahtis kirja kuitenkin, Brownin Langdonit saa ajattelemaan!

    VastaaPoista